januari 9

Jongleren met energie en tijd

Het leven is als jongleren met de verschillende rollen die je vervult, die van werknemer, die van moeder/ouder, die van partner, vriendin, mantelzorger. Iedere rol vergt energie en tijd. Tja, ik begrijp je volledig als je worstelt met energie en of tijd hebt. Ook ik beland hier regelmatig. Hoe verloopt dit voor mij? 

Ik start de dag vol goede moed en met energie met een tijdplan wat ik vandaag per se wil doen. Vervolgens loopt mijn dag net even anders, zoals vanochtend. Mijn eigen ochtend routine begon goed en verliep volgens plan, daar lag het niet aan.

Thuisonderwijs

Tegenvaller 1; De oudste 2 (tweeling, brugpiepers) hebben plotseling beiden thuisonderwijs en worden om 8.30u verwacht in een meet in MS-teams, is voor hen beiden voor het eerst sinds ze in de brugklas zitten. In mijn hoofd spreekt het stemmetje: ‘Oh nee, daar gaan we weer, toch niet weer dat thuisonderwijs’. Resultaat een kleine mentale energielek

Half 9 stress

Tegenvaller 2: De jongste van 10 jaar, wil prompt niet naar school op een maandagochtend, want hij heeft geen zin. Mijn goede pogingen van eerst negeren en gewoon de ochtendroutine voortzetten, lijken ditmaal niet te werken. Op een gegeven moment laat ik me verleiden om toch iets te zeggen. Dat ik ook regelmatig geen zin heb en dat het toch is zoals het is. Het kan uiteraard hem allemaal niets schelen. Inmiddels is het al half 9 geweest, de tijd waarop zijn school start en raak ik zelf in een stressgevoel. Ik heb namelijk om 9 uur een afspraak waar ik nog heen te reizen heb. Het loopt anders dan gepland en dat schuurt in mij. Hier komt mijn kritische stemmetje ook weer ‘meepraten’. Stress stijgt, tijd loopt weg en mijn energie ook. Mijn tijd wordt krapper en mijn energie lekt nu met bakken weg.

Communicatie met partner

Tegenvaller 3: Ondertussen ook nog even snel naar de badkamer gelopen om mijn man te melden dat het met de 10-jarige bepaald niet op rolletjes loopt, puur om mijn frustratie te ventileren en niet om hulp te vragen; die hij natuurlijk wel kwam bieden.

Onze afspraak is dat we elkaar expliciet om hulp vragen. De ervaring bij de kinderen is dat het overpakken door een andere ouder niet altijd goed helpt. Dus dat kwam mijn man op een opmerking van mijn zijde te staan, dat ik niet om hulp had gevraagd, dat ik alleen even mijn frustratie kwijt moest en om begrip en mentale steun vroeg. En hij reageerde dan ook niet bepaald aardig terug. Nog meer energie weg én kind nog niet naar school.

Volharding

Jongste is uiteindelijk door volharding en geduld en met de nodige tranen (van frustratie, ja ook van mijn zijde) om 9u op school belandt. Uiteindelijk kostte het me 60 minuten onze zoon op school aan de voordeur af te leveren, en we wonen echt om de hoek. YESSS. Al voelde ik me nog even niet zo…..want ik was te laat voor de afspraak van 9u. Ik haastte me met een zwaar hoofd naar de afspraak. Op zo’n moment start ik mijn eigen werkdag met hoofdpijn en heb ik er ook al geen zin meer in. Mijn energie is dan al weggeëbd, in mijn rollen als moeder en als partner. Mijn rol als werkende mag nog starten. En dat maakt dat het even duurt voordat ik mezelf herpakt heb en weer aan de slag ga, taak voor taak en stap voor stap.

Practice what you preach

Ik voelde me teleurgesteld in mezelf. In mijn hoofd dacht ik allerlei (negatieve) gedachten: Hoe jongleer ik zelf soepel met mijn tijd en energie? Help waar is mijn zelfvertrouwen? Waar ging het nu mis? Wat kan ik de volgende keer anders doen om dit te voorkomen?

En nu hoor ik mezelf, zoals zo vaak met een klant, tegen mezelf zeggen: 

  • Ieder moment heb ik een keuze om het weer te proberen.
  • Ik heb gedachten, ik ben ze niet! 
  • Alles wat ik aandacht geef, groeit.
  • Wat kan ik NU doen?
  • Energie eerst naar mezelf.

Wat heb ik dus gedaan om de tijd los te laten en om mijn energie weer omhoog te jongleren?

Vertragen

Vertragen en gewoon maar weer met simpele taken beginnen. Ik heb even rustig een kop thee gezet en een koffietje gedronken. Een paar keer diep geademd en gewoon begonnen met de eerste simpele acties. En hup, weer over tot de orde van de dag. Leven in het nu! Die tegenvallers waren eerder vandaag.

Ik wens je een fijne dag.


Tags

aandacht, energie, gedachten, mindset, stress, tijd


Deze artikelen zijn ook interessant:

7 tips die je direct meer energie geven

7 tips die je direct meer energie geven
Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}